Magyar rovás

maGar rovás

Ha nincsen gyökér, nincsen fa

ha ninCen Gökér, ninCen fa

 
Címkék: 

A rovásverseny eredménye

a rovásverseN eredméNe

Beszámoló az I. Magyar Adorján–Forrai Sándor Rovásverseny és a XIX. Magyar Nemzeti Rovásverseny megrendezéséről

A versenyfeladatok letöltése
(ZIP)

Idén június 21-én, szombaton az Ómagyar Kultúra Baráti Társaság Rovásírás Szakosztálya, a Rákóczi Szövetség Lónyay Utcai Református Gimnázium Helyi Szervezete, a Magyarok Világszövetsége, a Természetesen Egyesület és a Magyar Cserkészszövetség 15. sz. Bethlen Gábor cserkészcsapata szervezésében tartottuk meg az I. Magyar Adorján–Forrai Sándor Rovásversenyt és a XIX. Magyar Nemzeti Rovásversenyt. Máris felmerülhet az olvasóban, miért e kettős elnevezés? A Magyar Adorján–Forrai Sándor Rovásverseny egy távlati terv része. Eszerint rovásversenyünket többfordulóssá tesszük, s ez az elnevezés illetné az összetett versenyt. Az immár 19. alkalommal megrendezett Magyar Nemzeti Rovásverseny pedig folytatólagos számozással ennek a döntőjét jelenti majd a jövőben. Erről a tervről a február 15-én a Magyarok Házában megtartott „A számítógépes rovás-szabvány” értekezlet résztvevőivel állapodtunk meg, és ennek megfelelően hirdettük meg versenyünket.

Rendezvényünk kezdetén megemlékeztünk a 10 éve elhunyt Vékony Gáborról, a rováskutatással is foglalkozó történész-régészről, az Ómagyar Kultúra Baráti Társaság egyik alapító tagjáról.

A versenyen 47 versenyző indult, a következő városokból érkezve: Ada, Budapest, Kiskunmajsa, Mór, Nagyegyháza, Nagykovácsi, Rédics, Sepsiszentgyörgy, Solt, Szatmárnémeti, Szászrégen, Százhalombatta, Szepsi, Tatabánya. Nagy örömünkre szolgált, hogy idén Erdély mellett Felvidékről és Délvidékről is jöttek versenyzők.

A feladatok ez évben is módosultak egy kicsit, a hagyományos szöveg- és számátírások mellett szókereső, keresztrejtvény, továbbá az idei alkalommal már szövegértés is volt. Haladó szinten mindez idén is kiegészült hangos olvasással és rovásemlékekről történő beszámolóval. Beváltotta a hozzá fűzött reményeket, hogy idén először adtunk plusz pontokat a külalakra, mivel általánosságban sokkal szebb írásképet mutató dolgozatokkal találkoztunk a javítás során.

A javítás szünetében lehetett botra róni illetve égetni, filmet nézni, ebédelni, valamint a tavalyi versenyhez hasonlóan egy választható városjáró játékon részt venni. Ennek során nevezetes belvárosi helyeket kellett felkeresni, a verseny helyszínéhez közel.

A díjazottak listája idén így alakult:

Kezdő szint
  10 évesek és fiatalabbak 11–13 évesek 14 évesek és idősebbek
1. Kendl Boglárka – Mór Lieb Hanna – Szatmárnémeti Miklós Tímea – Ada
2. Orosz Zsolt – Szászrégen Katona Corine – Ada Rabecz Brigitta – Budapest
3. Ádámcsik Balázs – Szászrégen Sarkadi Viktória – Tatabánya Balla Vivien – Ada
Különdíj Tüske Hanna    
Haladó szint
  16 évnél fiatalabbak 16 évesek és idősebbek
1. Erős Gergely – Szászrégen Huber Tamara – Tatabánya
2. Rácz Milán – Szászrégen Görbe Helga – Szatmárnémeti
3. Tandari Bernadett – Solt Szűcs István – Szepsi
Botrovás
1. Erős Gergely – Budapest
2. Petrik Máté – Solt
3. Huber Tamara – Tatabánya
Városjáró játék
1. Poszpisek Laura, Andrásné Katalin, Tóth Zsuzsanna Márta, Farkasfalvi-Ugron Ambrus – Százhalombatta
Balog Katalin, Tabajdi Bálint, Tabajdi Gábor – Kiskunmajsa
2. Szűcs Blanka, Serdy Domokos, Nagy-Reviczky György, Nagy-Reviczky Ferenc – Tatabánya
3. Sarkadi Viktória, Halmi Éva, Huber Tamara – Tatabánya

Minden versenyzőnknek köszönjük a részvételt, a díjazottaknak gratulálunk!

A javítás pontosan és gyorsan haladt, minden dolgozatot legalább két zsűritag javított, a helyezés közelében lévőket pedig külön is ellenőriztük. A pontozást nagyban segítette Tisza András értékelő táblázata. Ezúton is köszönöm a zsűritagok értékes segítségét: Dénes Csaba, Dénes Zoltán, Hum Attiláné, Kocsis Éva, Kutik Rezsőné, Lencse Dóra, Molnár Titusz, Solti Imre, Szekeres István, Szondi Eszter, Szondi Miklós, Tandari Gábor, dr. Teleki József, Tisza András, dr. Tóthné Gyalus Ágnes, Várkonyi Csaba.

Köszönöm továbbá a szervezésben, lebonyolításban nyújtott segítséget a következőknek: Badik-Szabó Dániel, Filep Dorottya, Horváth Anita, Líbisch Győző, Margitay Adél, Miss Nándor, Ónodi Szabó Péter, Papp Szabolcs, Sáfrány Írisz.

Köszönjük támogatóink segítségét is, mellyel lehetővé tették a verseny megszervezését: Lónyay Utcai Református Gimnázium és Kollégium, Budapesti Református Öregdiákok Török Pál Egyesülete, Ómagyar Kultúra Baráti Társaság, Kráter Műhely Egyesület Kiadó, Szondi Miklós, Szekeres István, Filep család.

Sajnos beárnyékolta a rendezvényünket, hogy az oklevelek hibás felirattal lettek kiosztva. Ezért elnézést kérünk versenyzőinktől. Szeretnénk, ha minden versenyzőnk az itt elért sikerét bizonyító oklevelére maradéktalanul büszke lehetne, ezért postai úton mindenkinek kiküldjük a javított oklevelét.

Mindezzel együtt idén is jó hangulatú versenyt zártunk. Szeretettel várunk mindenkit jövőre, következő versenyünkön is!

A versenyfeladatok letöltése
(ZIP)

Dr. Tóth Gergely
főszervező


A Weiss Manfréd Szakközépiskola híradása: http://wm-iskola.hu/hirek/rovasversenyen-voltunk

0.jpg[1]
1.jpg[2]
2.jpg[3]
3.jpg[4]
4.jpg[5]
5.jpg[6]
6.jpg[7]
7.jpg[8]