Magyar rovás

maGar rovás

Ha nincsen gyökér, nincsen fa

ha ninCen Gökér, ninCen fa

 
Címkék: 

AbiWord

AbiWord

Az AbiWord[1] egy önkéntesek által fejlesztett, teljes mértékben ingyenes, nyílt forráskódú[2] szövegszerkesztő (tehát, nem komplett irodai programcsomag). Több platformra elérhető (Windows, Linux, régebben OSX – a 2.2-es verzióig, de a jelenleg még béta állapotú 2.9-es változatban szintén elérhető lesz –, stb.) szinte minden nyelven, előnye a nagyon kicsi méret (alig 8 MB-os telepítőkészlet, de még telepítve sincs 30 MB). Az első, valóban használható változata – a 2.0-ás, ami már támogatta a táblázatok készítését – 2003 szeptemberében jelent meg.

Extra eszköztár bekapcsolása[3]
Extra eszköztár bekapcsolása

Mi a jelenlegi legfrissebb stabil változaton (ez a 2.8.6-os verzió), Windows Vista operációs rendszer alatt mutatjuk be, hogyan lehet az AbiWordöt rovásra használni. Természetesen, más operációs rendszeren futó, más változat esetén is hasonló lépéseket kell tennünk.

Azt mondhatjuk, hogy ténylegesen semmilyen beállítást nem kell tennünk, hiszen az AbiWord alapesetben is támogatja a jobbról-balra írási irány használatát. Pusztán az – alapértelmezetten nem látható – Extra eszköztárat kell megjelenítenünk az irási irány változtatásának egyszerű és gyors elérhetőségéhez: a Nézet menü Eszköztárak pontjánál válasszuk ki az 4 Extra lehetőséget (legyen pipa a lehetőség előtt).

Írási irány váltása[4]
Írási irány váltása

Ha ezzel megvagyunk, akkor a Formátum eszköztár (aminek a segítségével betű- és egyéb formázásokat hajthatunk végre) alatt megjelenő eszköztáron már láthatjuk a balról-jobbra és jobbról-balra tartó írási irány beállítását érvényesítő gombokat.

Betűkészlet beállítása[5]
Betűkészlet beállítása

Amennyiben róni szeretnénk az AbiWord segítségével, állítsuk be a jobbra-balra történő írási irányt, válasszuk ki a – az oldalunkról letölthető[6] HunRunes Extended betűkészletet, majd váltsuk át a billentyűzet-kiosztást (pl. az operációs rendszer értesítési területén található nyelvi eszköztár segítségével) héberre.