Magyar rovás

maGar rovás

Ha nincsen gyökér, nincsen fa

ha ninCen Gökér, ninCen fa

 
Címkék: 

LibreOffice

LibreOffice

A LibreOffice[1] a The Document Foundation[2] (alapítvány) keretein belül készített, teljes mértékben ingyenes – mind otthoni, mind vállalati célból történő felhasználás esetén is –, nyílt forráskódú[3] irodai programcsomag (szövegszerkesztőt, táblázatkezelőt, bemutató-készítőt, stb. tartalmaz). Az OpenOffice.org[4] projekt (ami szintén egy teljesen ingyenesen használható, nyílt forráskódú irodai programcsomag) több tagja – a The Document Foundation megalapítása mellett – 2010-ben kezdte fejleszteni, az OpenOffice.org 3.3-as változatának „származtatásaként” (ezért indul 3.3.0-ás verziószámmal). Nem csak Windowsra, hanem Linuxra, OSX-re is elérhető.

Beállítások elérése[5]
Beállítások elérése

A LibreOffice-t néhány egyszerű beállítás megtételével felkészíthetjük ősi írásunk használatára, hiszen a kezdetektől támogatja a jobbról-balra történő írási irányt. Ugyan a beállításokat a LibreOffice 3.5.4.2-es, Ubuntu 12.04 LTS operációs rendszeren futó változatának Writer (szövegszerkesztő) alkalmazásán mutatjuk be, azonban minden verzió esetén, minden operációs rendszeren hasonló módon végezhető el (sőt, az „elődjét”, az OpenOffice.org újabb változatait – 3.3-as verziótól kezdve biztosan – is hasonló módon használhatjuk).

Komplex szövegelrendezés támogatása[6]
Komplex szövegelrendezés
támogatása

Lépjünk be a LibreOffice beállító-paneljébe, az Eszközök menü Beállítások… pontjának kiválasztásával. A megjelenő ablakban válasszuk ki a bal oldalon található kategóriák közül a Nyelvi beállításokat, majd azon belül a Nyelveket. Itt van lehetőségünk a Komplex szövegelrendezés (CTL) támogatásának beállítására (ez alapértelmezetten kikapcsolt állapotban van), ami szükséges a jobbról-balra történő írási irányhoz. Ehhez az ablak jobb oldalán, a Kiterjesztett nyelvtámogatás részben pipáljuk ki a Komplex szövegelrendezés (CTL) támogatása lehetőséget, majd a felette található A dokumentumok alapértelmezett nyelve részben, a CTL-nél (ami eddig nem volt kiválasztható) állítsuk be a – korábban a honlapunkról letöltött és telepített[7] – héber nyelvet.

Írási irány az eszköztáron[8]
Írási irány az eszköztáron

Ügyeljünk arra, hogy az alatta lévő Csak az aktuális dokumentumra lehetőség ne legyen kipipálva (ugyanis ekkor csak az éppen megnyitott dokumentumra lesz érvényes ez a beállítás). Ha mindezzel megvagyunk, érvényesítsük a beállításokat: kattintsunk az ablak alján található OK gombra. Ha mindent jól csináltunk, akkor a Formázás eszköztáron megjelenik a balról-jobbra és a jobbról-balra történő írási irány beállítását lehetővé tevő két gomb. Abban az esetben, ha a Formázás eszköztár ki lenne kapcsolva, a Nézet menü Eszköztárak pontjánál tudjuk bekapcsolni. Természetesen, billentyű-kombinációval is lehetőségünk van az írási irány változtatására (nem kötelező a Formázás eszköztárat használni). Ezek alapesetben:

Betűkészlet beállítása[9]
Betűkészlet beállítása

Lépjünk be újra a LibreOffice beállító-paneljébe, és válasszuk ki az ablak bal oldalán található kategóriák közül a LibreOffice Writer-t, majd azon belül az Alap betűkészletek (CTL) pontot. Itt állíthatjuk be, hogy a komplex szövegelrendezés esetén milyen betűkészletet használjon a Writer. Válasszuk ki mind az öt helyen (alapértelmezett, címsor, lista, felirat, jegyzék) a – már korábban telepített – HunRunes Extended betűkészletet. Ismét érvényesítsük a beállításainkat az OK gombbal.

Ezzel a Writer beállításával végeztünk is. Amennyiben róni szeretnénk vele, nem kell mást tennünk, mint váltanunk a jobbról-balra történő írási irányra (a fent említett módok egyikén) és be kell állítanunk a héber billentyűzet-kiosztást (pl. az értesítési területen a héber lehetőség kiválasztásával). A betűkészlettel nem kell foglalkoznunk, mivel a Writer automatikusan átvált az általunk korábban kiválasztott betűkészletre.