Magyar rovás

maGar rovás

Ha nincsen gyökér, nincsen fa

ha ninCen Gökér, ninCen fa

 
Címkék: 

Microsoft Office

Microsoft Office

A Microsoft Office[1] a Microsoft[2] cég által régóta fejlesztett irodai programcsomag (szövegszerkesztőt, táblázatkezelőt, bemutató-készítőt, stb. tartalmaz). Mind vállalati, mind otthoni környezetben a legelterjedtebb programcsomagok egyike – annak ellenére, hogy még otthoni használatra sem ingyenes.

Beállítások elérése[3]
Beállítások elérése

Az Office-t 2007-es verziójától kezdve – elvileg – egyszerűen felkészíthetjük rovásunk használatára (a korábbi változatoknál problémák lehetnek, különös tekintettel a jobbról-balra történő írási irány nem megfelelő kezelése miatt). Ennek a menetét mutatjuk be az Office Word (szövegszerkesztő) alkalmazása esetén.

Első lépésben – a későbbi használatot megkönnyítendő – az irási irány változtatásának egyszerű elérhetőségét állítjuk be. Ehhez A Word beállításai panelt kell megnyitnunk. Kattintsunk az Office-gombra (a bal fölső sarokban található kerek gomb), majd a megjelenő ablakban a jobb oldalt, alul látható A Word beállításai gombra.

A Word beállításai[4]
A Word beállításai

Válasszuk ki az ablak bal oldalán látható kategóriák közül a Testreszabást. Ekkor az ablak jobb oldalán megjelennek az eszköztár és a billentyűparancsok beállításának lehetőségei. A Választható parancsok helyének adja meg a Minden parancsot, a – mellette lévő – Gyorselérési eszköztár testreszabásának pedig a Minden dokumentumhoz… lehetőséget. A Válaszható parancsok helye alatt található listában keresse meg a Balról jobbra szövegirányt, jelölje ki (kattintson rá), majd a lista mellett található Felvétel >> gombbal hozzáadhatja a lehetőséget a jobb oldali listához. Járjon el hasonlóan a Jobbról balra szövegirány esetében is.

Gyorselérési eszköztár[5]
Gyorselérési eszköztár

A műveletek végeztével – amennyiben a jobb oldali listában látható mind a balról-jobbra, mind a jobbról-balra szövegirány – kattintson az ablak jobb alsó sarkában található OK gombra.

Ezzel a tényleges beállítást el is végeztük, a Word ablakának fejlécében két új, a szövegirány változtatását lehetővé tevő gombot láthat.

Innentől kezdve, ha róni szeretnék a Word segítségével, a következőket kell tennünk:

Betűkészlet váltása[6]
Betűkészlet váltása