Magyar rovás

maGar rovás

Ha nincsen gyökér, nincsen fa

ha ninCen Gökér, ninCen fa

 
Címkék: 

Rójunk Linux-on

rójunk linukS-on

HunRunes Extended betűkészlet
letöltése (TrueType)
Billentyűzet-kiosztás
letöltése Linux-ra (ZIP)
Billentyűzet-kiosztás képe
(PDF-dokumentum)
Mit, hol talál…
(PDF-dokumentum)

A következőkben megmutatjuk, miként teheti alkalmassá Linux operációs rendszerű számítógépét arra, hogy azon róni tudjon. A következő Linux-változatokkal teszteltük megvalósításunkat: Ubuntu és változatai (Xubuntu, Kubuntu, Linux Mint), a 10.04-es LTS-verziótól – mind 32, mind 64 bites változatokon. Természetesen, ez nem azt jelenti, hogy más Linux-változatokon nem működhet.
A telepítés menetét az Ubuntu 12.04 LTS magyar nyelvű változatán mutatjuk be (más Linux-változatokon ez más módon történhet).

Szükséges fájlok letöltése

Töltse le a jobb oldalt látható fájlokat. Ezek rendre a következőket tartalmazzák:

Betűkészlet telepítése[1]
Betűkészlet telepítése

Betűkészlet telepítése

A letöltött hunrunes_extended.ttf fájlt nagyon egyszerűen telepítheti. Duplán kattintva a fájlon elindul – alapesetben – a Font Viewer (kb. Betűkészlet nézegető) alkalmazás, ami megjeleníti a betűkészlet képét. Az alkalmazás jobb alsó sarkában található Install Font (kb. Betűkészlet telepítése) gombra kattintva telepítheti a rovás-betűkészletünket.

Billentyűzet-kiosztás telepítése

Linux operációs rendszeren a billentyűzet-kiosztásunk telepítése kicsit nagyobb odafigyelést igényel, mint Windows használata esetén. Ez főleg abból adódik, hogy itt nem egy külön kiosztást fogunk telepíteni, hanem a Linuxba „gyárilag beépített” héber kiosztást cseréljük le a sajátunkra. Ezt több lépésben tudjuk megtenni.

Kicsomagolás az Archívumkezelővel[2]
Kicsomagolás
az Archívumkezelővel

Először is – a Windows-os telepítéshez hasonlóan – a letöltött hunrunes-keyboard-lin.zip tömörített (Zip-formátumú) fájlt csomagoljuk ki. Ezt megtehetjük úgy, hogy duplán kattintunk a fájlon, majd a megjelenő Archívumkezelő alkalmazásban a Kibontás parancsra, a felbukkanó ablakban kiválaszhatjuk, hogy melyik mappába szeretnénk kicsomagolni a fájl tartalmát.

Kicsomagolás helyi menüvel[3]
Kicsomagolás helyi menüvel

Eljárhatunk úgy is, hogy a tömörített fájlon jobb egérgombbal kattintunk, a megjelenő helyi menüben pedig a Kibontás ide parancsot választjuk (értelemszerűen, ebben az esetben az aktuális mappába csomagolja ki a fájl tartalmát).

A kicsomagolás után a billentyűzet-kiosztást – sajnos, egyelőre – manuálisan tudjuk telepíteni. Ez a folyamat lényegében nem áll másból, mint fájl-másolásból: az eredeti héber billentyűzet-kiosztásról másolatot készítünk („biztos ami biztos”), majd az újonnan kicsomagolt – il nevű – állománnyal kicseréljük. Linux alatt ezt egyszerűen a cp parancs (copy – másolás) segítségével tudjuk elvégezni. Ehhez nyissunk meg egy parancssort (terminált), majd navigáljunk el abba a mappába a cd parancs (change directory – kb. könyvtár/mappa váltása), amelyikbe kicsomagoltuk a billentyűzet-kiosztásunkat tartalmazó állományt (amennyiben tudjuk ennek a mappának az útvonalát, akkor el sem kell navigálnunk oda, mivel a cp parancs paraméterében megadhatjuk ezt az útvonalat). Első lépésben tehát biztonsági másolatot készítünk az eredeti héber billentyűzet-kiosztásról pl. il_backup néven (feltételezve, hogy a billentyűzet-kiosztásokat tartalmazó mappa az alapértelmezett /usr/share/X11/xkb/symbols/ útvonalon található):

sudo cp /usr/share/X11/xkb/symbols/il /usr/share/X11/xkb/symbols/il_backup

Másolás parancssorból[4]
Másolás parancssorból

Megjegyzés: mivel a billentyűzet-kiosztásokat tartalmazó mappa, valamint az abban lévő fájlok „mezei” felhasználók számára csak olvasási jogosultsággal érhetők el, ezért jeleznünk kell a Linux felé, hogy más jogosultsággal – jelen esetben superuser joggal – szeretnénk futtatni a parancsot: ezt a sudo használatával tehetjük meg. Első esetben ekkor a Linux kéri a jelszavunkat is.

A Linux jellemző „viselkedése”, hogy ha egy parancsot végrehajtott, akkor arról nem ad semmilyen visszajelzést (általában csak akkor értesít minket, ha valamilyen hiba történt). Így, ha az előző parancs megfelelően lefutott, az ismételten megjelenő villogó helyző (kurzor) jelzi, hogy kész az újabb parancs fogadására. Második lépésben az új billentyűzet-kiosztással lecseréljük az eredetit, a következőképpen:

sudo cp il /usr/share/X11/xkb/symbols

Ezután a megfelelő jogokat megadjuk az újonnan telepített billentyűzet-kiosztást tartalmazó fájlra a chmod (change mode – kb. hozzáférési mód változtatása) parancs segítségével:

sudo chmod 644 /usr/share/X11/xkb/symbols/il

Billentyűzet-kiosztás beállítása[5]
Billentyűzet-kiosztás beállítása

Ha mindezzel megvagyunk és semmi hiba nem történt, akkor bezárhatjuk a parancssort. Már csak egy lépés van hátra: a billentyűzet-kiosztásunk beállítása. Ezt a Rendszerbeállításokban tehetjük meg, a Személyes kategóriában található Billentyűzetkiosztás kiválasztásával. A megjelenő ablakban adjuk hozzá a héber billentyűzet-kiosztást: a jelenleg telepített kiosztások listájának alján található + gombra kattintva, a felugró ablakban található listában a Héber kiosztást kiválasztva, majd a Hozzáadás gombot megnyomva.

Nyelvi eszköztár[6]
Nyelvi eszköztár

Ha mindent jól csináltunk, akkor a telepített kiosztások listájában megjelenik a Héber is, valamint az értesítési területen – egy kis billentyűzet-ikon mellett – megjelenik az éppen beállított billentyűzet-kiosztás (és itt lehetőségünk van kiosztást váltani is).