Magyar rovás

maGar rovás

Ha nincsen gyökér, nincsen fa

ha ninCen Gökér, ninCen fa

 
Címkék: 

Rójunk számítógéppel

rójunk Sámítógéppel

Már addig is, amíg a nemzetközi szabványosítás eredményeként még nem tudunk egységesen róni azokon…

Ősi írásunk szabványosítása jelenleg is folyamatban van. Ha ez megtörténik, akkor válik majd teljes mértékben lehetővé, hogy bármilyen digitális eszköz esetén, bárhol a világon róva – is – történhet az adatbevitel, illetőleg a megjelenítés. Ennek köszönhetően az ősi rovás-betűinkkel készíthetünk dokumentumokat, szerkeszthetünk kiadványokat, levelezhetünk segítségükkel – tehát, úgy használhatjuk majd, mint ma pl. a latin betűket.

Amíg ez be nem következik, mit tehetünk mi magunk? A kérdés jogos, mivel úgy látjuk, hogy igény van ősi írásunk használatára a számítógépeken is. Ez az eszköz ma már megkerülhetetlen, a mindennapok részévé vált különböző méretben, formában. Lassan 20 éve rendeznek Kárpát-medencei rovás-versenyeket, folyamatosan készülnek rovásos kiadványok, könyvek, újságok, egyre több rótt feliratot, táblát láthatunk a közterületeken, folyamatosan nő azoknak a honlapoknak a száma, amik teljesen vagy részben ősi jeleinkkel olvashatók, stb. Sőt, egyre többen vannak, akik keresik annak a módját, hogyan tudnák hétköznapjaik részévé tenni ősi magyar írásunkat.

A számítógépen történő rovás megvalósításának érdekében – jelen lehetőségek mellett – a következő részproblémákat kell megoldanunk:

  1. Az általunk kívánt tartalom megjelenítése rovás-betűinkkel.
  2. A rovás-jelek bevitele a billentyűzetről, szem előtt tartva a jobbról-balra írást.

A fentiekre egy egyszerű megoldást dolgoztunk ki. Nem állítjuk, hogy ez az egyetlen és üdvözítő megvalósítás, vannak korlátai, vannak – jelenleg még – megoldatlan részei – ezek azonban nem akadályozzák a használatot.

Reméljük, hogy az általunk kínált lehetőség sok sikerélményhez juttat minden számítógépen róni szándékozót. Kérdésével, kérésével bátran keressen minket – akár az elérhetőségeinken[1], akár a honlapunk kapcsolat-lehetőségén[2] keresztül.