Magyar rovás

maGar rovás

Ha nincsen gyökér, nincsen fa

ha ninCen Gökér, ninCen fa

 
Címkék: 

Rójunk Windows-on

rójunk vindovs-on

HunRunes Extended betűkészlet
letöltése (TrueType)
Billentyűzet-kiosztás telepítő
letöltése Windows-ra (ZIP)
Billentyűzet-kiosztás képe
(PDF-dokumentum)
Mit, hol talál…
(PDF-dokumentum)

A következőkben megmutatjuk, miként teheti alkalmassá Windows operációs rendszerű számítógépét arra, hogy azon róni tudjon. A következő Windows-változatokkal teszteltük megvalósításunkat: Windows XP, Windows Vista (kivéve Starter), Windows 7 (kivéve Starter) – mind 32, mind 64 bites változatokon. Természetesen, ez nem azt jelenti, hogy más Windows-változatokon nem működhet.
A telepítés menetét a Windows Vista Business magyar nyelvű változatán mutatjuk be (azonban más Windows-változatokon is hasonló módon történik).

Szükséges fájlok letöltése

Töltse le a jobb oldalt látható fájlokat. Ezek rendre a következőket tartalmazzák:

Betűkészlet telepítése[1]
Betűkészlet telepítése

Betűkészlet telepítése

A letöltött hunrunes_extended.ttf fájlt nagyon egyszerűen telepítheti. Nem kell más tennie, mint jobb egérgombbal kattint a fájlra, majd a megjelenő helyi menüben a Telepítés menüpontot választja.

Billentyűzet-kiosztás telepítése

A letöltött hunrunes-keyboard-win.zip fájl egy ZIP-formátumú, tömörített, csomagolt fájl. A Windows XP-től kezdve az operációs rendszer beépített módon kezeli ezeket.

Kicsomagolás[2]
Kicsomagolás

A billentyűzet-kiosztás telepítéséhez először ki kell csomagolni a letöltött tömörített állományt: kattintson jobb egérgombbal a tömörített állományra, majd a megjelenő helyi menüben válassza Az összes kibontása… parancsot. A megjelenő ablakban adja meg, hová szeretné kitömöríteni a fájl tartalmát (a Windows alapból felajánlj egy mappa-nevet, ha ez nem megfelelő, akkor változtathat).
A kicsomagolás után az újonnan létrejött mappában megtalálja a billentyűzet-kiosztás telepítéséhez szükséges fájlokat. A setup.exe állományt kell elindítania (pl. szintén dupla-kattintással) a telepítéshez.

Beviteli nyelvek[3]
Beviteli nyelvek

Az utasításokat követve – ha mindent jól csinált –, a telepítő befejeztével a számítógépére kerül a betűkészletünknek megfelelő billentyűzet-kiosztás (amit ellenőrizhet is a Területi és nyelvi beállításoknál).
Ne ijedjen meg, a billentyűzet-kiosztás héber (izraeli) kiosztásként jelenik meg (a jelenlegi technikai akadályok, illetőleg a jobbról-balra történő írási irány miatt).

Nyelvi eszköztár[4]
Nyelvi eszköztár

A különböző kiosztások között – alapesetben, ha nem változtatta meg – a bal Alt és a Shift billentyű egyidejű lenyomásával válthat. Az éppen aktuális kiosztást a Windows-tálcán, jobb oldalon (az értesítési terület előtt) láthatja.