Magyar rovás

maGar rovás

Ha nincsen gyökér, nincsen fa

ha ninCen Gökér, ninCen fa

 
Címkék: 

Új szabványszámot kapott a rovás betűkészletünk

új SabváNSámot kapott a rovás betűkéSletünk

Változatlan tartalommal, de új szabványszám alatt lehet megtalálni az Old Hungarian rovás betűkészletet.

Ennek előzményeként a Magyar Szabványügyi Testület (MSZT) a következőről tájékoztatott bennünket: A Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO) 2017 decemberében kiadta az ISO/IEC 10646 szabvány 5. kiadását. Ebben az új kiadásban a szabvány további nyelvek karakterkészleteivel bővült, a korábbi tartalom – köztük a magyar rovás karakterekre vonatkozó rész – nem változott. Az ISO a 2017-es kiadás megjelenését követően a szabvány előző 2014-es kiadását visszavonta. Ennek megfelelően, a módszertani szabályok szerint az MSZT-nek is kötelessége visszavonni az MSZ ISO/IEC 10646:2015-öt.

Ennek ismeretében kértük az MSZT-t, hogy az ISO/IEC 10646 legújabb kiadását vezesse be a magyar szabványállományba. Ennek ez alkalommal is volt ügyintézési költsége, amit most magára vállalt a Magyarok Világszövetsége. Ezúton is köszönjük az MVSZ nagylelkű támogatását, kiemelten Patrubány Miklós elnök úrnak!

Most már elmondhatjuk, hogy az ISO/IEC 10646:2017 /Information technology - Universal Coded Character Set (UCS) /hivatkozási számú és című nemzetközi szabvány – magyar nemzeti szabványként – jóváhagyó közleménnyel 2018. október 1-jével közzétételre került. Tehát ezentúl ősi írásunk a rovás, magyar nemzeti szabványszáma: MSZ ISO/IEC 10646:2018.

Szabványügyi Közlöny borító
Szabványügyi Közlöny

Szondi Miklós